Regionaal nieuws donderdag 16 november 2017 Bron: Servionhypotheken

Nieuwbouw huis kopen, let goed op het volgende

Tips & tricks van Servion hypotheken in spannende tijden. Voor zowel zelfbouw als projectbouw.
Tips om zonder stress je droomhuis te bouwen. Hoe blijf je binnen budget en wat bedoelen ze nou met bouwrente en hoe werkt een bouwdepot?
5 Tips om de dubbele maandlasten te beperken bij nieuwbouw
1. Ga bij familie of vrienden wonen.
2. In de herfst winter en lente kun je voordeling vakantiehuisjes huren.
3. Meefinancieren in je hypotheek.
4. Schenking, tot 100.000 euro zonder belasting.
5. De aannemer selecteren op tijdsduur van de bouw.
Houdt je aan je budget, maar hoe doe je dat?
Check de meerwerklijst, dit is een lijst met afwijkingen ten opzichte van de standaard levering.
Wanneer je bijvoorbeeld een andere keuken wenst dan wordt deze op de meerwerklijst geplaatst.
Check ook het minderwerk, wanneer zoals bovenstaand voorbeeld de standaard keuken niet wilt, dan zal men een gedeelte van de kosten schrappen, check goed of het geschrapte bedrag re´┐Żel is en ga anders opnieuw aan de onderhandelingstafel.
Onderhandelen kan lonen
Nee heb je, ja kun je krijgen, laat je niet leiden door vage beloftes al dan niet op papier, vraag om duidelijkheid op papier!
CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap)
Samen met je nieuwe buren collectief inkopen, denk hierbij aan de aannemer, notaris, keukenbedrijf, tussenpersoon etc. Servion hypotheken heeft veel ervaring met CPO want niet elke verstrekker gaat hier in mee.
Wat je zelf kunt doen, zelf doen.
Alles wat je zelf kunt doen gaat een besparing opleveren, zorg wel dat je goed verzekerd bent wanneer je ook zelf dingen doet, stem dit af met je bouwer zodat je weet of jezelf ook zaken moet verzekeren.
De opleveringskeuring
Diverse bedrijven kunnen een opleveringskeuring voor je doen, de bekendste is wel Vereniging Eigen Huis. In het rapport staan eventuele punten die nog aangepast moeten worden. Hiermee ga je dan naar de aannemer. Jullie ondertekenen beiden dit rapport, de aannemer heeft dan nog drie maanden om de aanpassingen te doen.
Zelf nieuwbouwen
Tijdslijnen bewaken doe je zelf maar Servion hypotheken doet dit natuurlijk ook.
Voordat een hypotheekverstrekker je hypotheek accepteert moet je zoals besproken veel documenten aanleveren, belangrijk hierbij is om de tijdslijnen goed in de gaten te houden.
Maak een heldere planning eventueel met een adviseur van Servion hypotheken wanneer je wat geregeld moet hebben. Bijvoorbeeld de omgevingsvergunning, deze moet bij een groot aantal hypotheekverstrekkers binnen zijn voordat men de hypotheekaanvraag op definitief zet, voorafgaand aan de omgevingsvergunning moet natuurlijk de bouwvergunning ingediend worden bij de gemeente.
Projectbouw
Een aantal zaken worden bij projectbouw voor jouw geregeld, bijvoorbeeld de omgevingsvergunning, de planning in hoofdlijn en dergelijke. Check wel of er een afbouwgarantie afgegeven wordt, een groot aantal verstrekkers stellen dit als voorwaarde.
Speciale rentetarieven voor nieuwbouw
Veel verstrekkers in ons zeer ruime (35+)hypotheekassortiment hebben speciale rentetarieven voor nieuwbouw, vraag het ons geheel vrijblijvend!
Extra ruimte om te financieren bij energiebesparende maatregelen
Afhankelijk van de soort energiebesparing kun je meer lenen op je inkomen en meer lenen op de waarde van de woning. Dit kan dus behoorlijk schelen in het bedrag aan eigen geld wat je moet inleggen.
Het bouwdepot
Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening waarvan de bouwfases betaalt worden, je mag de declaraties (bewaar deze goed voor de belastingaangifte) zelf doorgeven via een online portaal van je hypotheekverstrekker. Deze controleert de nota en zal vervolgens de aannemer betalen. Over het saldo op het bouwdepot ontvang je meestal dezelfde rente als je betaalt of je hypotheekrente minus 1%. Naarmate de tijd vordert wordt het saldo in het bouwdepot lager en je maandlast dus hoger, je ontvangt immers minder rente vanuit het bouwdepot.

Bouwrente
Renteverlies voor en tijdens de bouw
Renteverlies voor de bouw, indien de aannemer al bezig is met de bouw rekent hij rente over de grond die hij aangeschaft heeft en rente over de bouwfases die al voltooid zijn. Deze rente komt bij de prijs van je woning op! Wanneer je de koopovereenkomst al hebt getekend komt deze rente niet bij de prijs van je woning op, deze moet jezelf betalen, houd hier rekening mee!
Renteverlies tijdens de bouw, dit is in feite de maandlast die je al betaalt voor je nieuwe woning terwijl je er nog niet woont, anders gezegd is het onderdeel van je dubbele maandlasten.
Renteverlies tijdens de bouw is fiscaal aftrekbaar mits deze niet wordt meegefinancierd in de hypotheek.

Overleg met een adviseur van Servion hypotheken welk gedeelte het beste met eigen geld gefinancierd kan worden.

Zijn je vragen nog niet allemaal beantwoord of heb je nog meer vragen gekregen? Vraag het de echte specialist die alle aandacht geeft!

Servion Hypotheken
Burgemeester J.C. van de Bergplein 36
7642 GT Wierden
Tel.: 0546-578855

Lees het volledige bericht op Servionhypotheken

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Hengelo.

Aanmelden