Actueel

Nieuws

Ventilatoren: essentiële systemen in moderne gebouwen Lokaal nieuws donderdag 28 maart 2024

Ventilatoren: essentiële systemen in moderne gebouwen

Ventilatoren zijn essentiële systemen in moderne gebouwen die zorgen voor een gezonde en comfortabele leefomgeving. Ze zijn cruciaal voor het creëren van een optimaal binnenklimaat. Zo kunnen ze vervuilde lucht afvoeren en tegelijkertijd de temperatuur reguleren. In dit artikel zullen we het belang van ventilatoren bespreken en de verschillende soorten die worden gebruikt in gebouwen.

Waarom ventilatie essentieel is

Goede ventilatie is cruciaal voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Ventilatoren zorgen er immers voor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en verse lucht wordt aangevoerd, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd. Op deze wijze wordt de kans op gezondheidsproblemen verminderd. Bovendien helpen ventilatoren ook bij het reguleren van de temperatuur en vochtigheidsgraad in een gebouw. Dit zorgt weer voor een comfortabele leefomgeving.

Verschillende soorten ventilatoren

Er zijn verschillende soorten ventilatoren die worden gebruikt in moderne gebouwen, elk met hun eigen specifieke functie en toepassing. Eén van de meest voorkomende vormen van ventilatie is mechanische ventilatie . Hierbij worden ventilatoren gebruikt om lucht af te voeren en verse lucht aan te voeren. Dit systeem zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit constant wordt gehouden en dat er voldoende ventilatie is in het betreffende gebouw. 

 

Een andere vorm van ventilatie die men vaak kiest, is de dakventilator . Deze wordt geïnstalleerd op het dak van een gebouw en helpt bij het afvoeren van warme lucht en het reguleren van de temperatuur binnenin. Deze ventilator is met name handig in gebouwen waar veel warmte wordt gegenereerd, denk aan magazijnen en fabrieken. 

De voordelen van ventilatoren

Het gebruik van ventilatoren in moderne gebouwen biedt allerlei voordelen. Door te zorgen voor een goede ventilatie wordt de luchtkwaliteit verbeterd en worden gezondheidsproblemen zoals astma en allergieën verminderd. Daarnaast helpen ventilatoren ook bij het verlagen van de energierekening. Ze kunnen immers helpen bij het reguleren van de temperatuur en vochtigheid in een gebouw.

Het belang van goed onderhoud

Het is van belang om de ventilatoren goed te onderhouden. Alleen op deze wijze kun je optimaal profiteren van de voordelen ervan. Dit kun je doen door middel van regelmatig onderhoud en schoonmaak van de ventilatoren, wat ervoor zorgt dat ze optimaal blijven werken en zo wordt tegelijkertijd de luchtkwaliteit behouden in het gebouw. Tot slot kan slecht onderhouden ventilatieapparatuur zorgen voor storingen en gaan de ventilatoren korter mee.

VanWonen verkoopt 720 m2 horecaplint Lange Wemen in Hengelo Lokaal nieuws donderdag 21 maart 2024

VanWonen verkoopt 720 m2 horecaplint Lange Wemen in Hengelo

Horecaondernemer George ten Brummelhuis gaat investeren in de nieuwe horecawand Lange Wemen. Op 20 maart hebben Ten Brummelhuis en gebiedsontwikkelaar VanWonen hiervoor de handtekeningen gezet. Het nieuwe horecaplein tegenover het Stadhuis vormt straks het gezellige hart van de grootschalig getransformeerde binnenstad van Hengelo. In de horecawand komen twee unieke horecaformules die samen een extra toevoeging brengen aan het totale aanbod in Hengelo. De exploitanten worden binnenkort bekend gemaakt. Ten Brummelhuis werd geadviseerd door Boers Real Estate. 

Boven de horeca komen 39 energiezuinige huurappartementen, waarvan 31 sociale huurappartementen en 8 middenhuur appartementen. Ontwikkelaar VanWonen heeft deze appartementen onlangs verkocht aan woningcorporatie Welbions. De horecawand maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Lange Wemen. In Lange Wemen maakt het oude winkelcentrum Thiemsbrug in de toekomst plaats voor een nieuwe woonwijk, een nieuw winkelcentrum met appartementen en ondergronds parkeren. Lange Wemen wordt een groene en levendige toevoeging aan het centrum van Hengelo. In totaal komen in Lange Wemen 250 tot 300 woningen en 4.000 m2 aan commerciële ruimte. 

Gerard Gerrits, wethouder Binnenstad en Ruimtelijke Ordening, over de horecawand: “Ik ben ontzettend blij met weer een stap in de steeds mooier wordende binnenstad. Met de start van de bouw van de horecawand gaat een langgekoesterde wens in vervulling. En prachtig dat de Hengelose horecaondernemer George ten Brummelhuis daadkracht en ambitie toont om de horeca in de nieuwbouw tot een succes te maken.” 

Masterplan Lange Wemen
Voor het vervolg van Lange Wemen wordt gewerkt aan een Masterplan. Dit Masterplan bestaat uit een verdere uitwerking van de plannen met een stedenbouwkundige opzet, woonprogramma, ideeën voor de inrichting van het gebied en fasering en planning. VanWonen Directeur André ten Vergert is zichtbaar trots: “Met de ontwikkeling en realisatie van de horecawand zetten we de eerste belangrijke stap in de hele gebiedsontwikkeling van Lange Wemen. Hier komt een nieuw stukje binnenstad: duurzaam, energiezuinig én gezellig.” 

Start bouw omstreeks mei
Het gebouw is ontworpen door Koschuch Architects en voortgekomen uit de karakteristieken van de wederopbouwarchitectuur van Hengelo. De omgevingsvergunning is inmiddels verleend. Bouwbedrijf Trebbe is van plan met de bouw te starten omstreeks mei 2024. Jeroen Gietema, directeur bij Trebbe: “Ik ben er trots op dat Trebbe haar steentje mag bijdragen. Ik woon zelf in Hengelo dus is het extra leuk om te zien hoe deze stad nog mooier wordt.“ Ten Brummelhuis verwacht in oktober 2025 de zaak te kunnen openen. 
 

Horecawand Lange Wemen: handtekeningen gezet voor 39 huurwoningen in binnenstad van Hengelo Lokaal nieuws donderdag 21 december 2023

Horecawand Lange Wemen: handtekeningen gezet voor 39 huurwoningen in binnenstad van Hengelo

Hengelo krijgt er 39 energiezuinige huurappartementen bij in de nieuwe horecawand, tegenover het stadhuis. Het plan bestaat uit 31 sociale huurappartementen, 8 middenhuur appartementen en circa 720 m2 horecaruimte op de begane grond. Vandaag hebben woningcorporatie Welbions, bouwbedrijf Trebbe en gebiedsontwikkelaar VanWonen hiervoor op het stadhuis de handtekeningen gezet, in aanwezigheid van de Hengelose wethouder Gerard Gerrits.

De horecawand maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Lange Wemen. In Lange Wemen maakt het oude winkelcentrum Thiemsbrug in de toekomst plaats voor een nieuwe woonwijk, een nieuw winkelcentrum met appartementen en ondergronds parkeren. Lange Wemen wordt een groene en levendige toevoeging aan het centrum van Hengelo. In totaal komen in Lange Wemen 250 tot 300 woningen en 4.000 m2 aan commerciële ruimte. Een nieuw horecaplein tegenover het Stadhuis vormt straks het gezellige hart van de grootschalig getransformeerde binnenstad van Hengelo. Hier kunnen ook toekomstige generaties met veel plezier gezond wonen.

Eric Markvoort, directeur-bestuurder van Welbions, is verheugd: “Met dit plan voegen we 39 energiezuinige en betaalbare huurwoningen toe in Hengelo. Dit is geheel in lijn met onze portefeuillestrategie; we willen graag bijdragen aan wonen in de binnenstad. Nu marktpartijen voorzichtig zijn, pakken we deze kans met beide handen aan. In het voorjaar van 2025 kunnen we onze woningzoekenden fantastische appartementen bieden in de gezellige binnenstad.”

Wethouder Gerard Gerrits (Ruimtelijke Ordening) voegt hieraan toe: “Het heeft even geduurd, maar nu is het zover: we gaan het mooie plan voor een nieuwe horecawand realiseren. Op het Burgemeester Jansenplein, een prominente en prachtige plek in ons stadshart. Bovendien is dit een plan met veel betaalbare huurwoningen, woningen waar in onze stad veel behoefte aan is. Het is een belangrijke stap binnen het grote project Lange Wemen. Ik ben er erg blij mee!”

Lange Wemen
Voor het vervolg van Lange Wemen wordt gewerkt aan een Masterplan. Dit Masterplan bestaat uit een verdere uitwerking van de plannen met een stedenbouwkundige opzet, woonprogramma, ideeën voor de inrichting van het gebied en fasering en planning. VanWonen Directeur André ten Vergert is zichtbaar trots: “Met de ontwikkeling en realisatie van de horecawand zetten we nu de eerste belangrijke stap in de hele gebiedsontwikkeling van Lange Wemen. Hier komt een nieuw stukje binnenstad: duurzaam, energiezuinig én gezellig.”

Start bouw omstreeks april
Het gebouw is ontworpen door Koschuch Architects en voortgekomen uit de karakteristieken van de wederopbouwarchitectuur van Hengelo. De omgevingsvergunning is inmiddels verleend. Bouwbedrijf Trebbe is van plan met de bouw te starten omstreeks april 2024. Directeur Hein Trebbe jr: “Wij vinden het eervol om op zo’n mooie plek in het hart van Hengelo te mogen bouwen. De horecawand is door zijn fraaie baksteenarchitectuur een mooie aanwinst voor het centrumgebied.”

De invulling van de horecafunctie op de begane grond is nog niet definitief. Meer informatie over het project: https://www.langewemen.nl/.

Over VanWonen
Woningen en leefomgevingen creëren voor de gezondste generaties. Dat is de VanWonen-missie als gebiedsontwikkelaar. Gebieden die goed zijn voor mens en aarde en waarin gemeenten en partners hun ambities op een duurzame manier vertaald zien. En waarin klanten zich welkom voelen, positief worden verrast en hun klantreis beoordelen met een 9+. Werkend vanuit Zwolle, Utrecht, Den Haag, Groningen en Nijmegen, gestoeld op persoonlijke relaties en een krachtig netwerk, staat VanWonen voor een nieuwe stijl van ontwikkelen. Ontdek meer op www.vanwonen.com.

Over Welbions
Iedereen heeft recht op een goede woning waarin je je prettig en thuis voelt, in een buurt die schoon, heel en veilig is. Welbions is er om dit mogelijk te maken voor mensen met een kleinere portemonnee. We zijn de enige woningcorporatie van en voor de gemeenten Hengelo en Borne. 1 op de 4 inwoners woont in een woning van Welbions, www.welbions.nl.

Over Trebbe
Al meer dan 110 jaar bouwen wij samen aan geluk. Dat doen we vanuit fijne samenwerkingen door het ontwikkelen, bouwen en beheren van duurzame, gezonde leefomgevingen, met aandacht voor de aarde, de maatschappij, de mens en continuïteit te ontwikkelen, te bouwen en te beheren. Kijk voor meer informatie op www.trebbe.nl.

Vloerverwarming: comfort en efficiëntie in één Lokaal nieuws dinsdag 24 oktober 2023

Vloerverwarming: comfort en efficiëntie in één

Vloerverwarming is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel in huizen als in een werkomgeving, deze moderne verwarmingsmethode biedt niet alleen comfortabele warmte, maar is ook energiezuinig en ruimtebesparend. Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Soorten vloerverwarmingssystemen

Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarmingssystemen: elektrisch en watergedragen, ook wel ingefreesde vloerverwarming genoemd. Wat is wat precies?


• Elektrische vloerverwarming : dit systeem maakt gebruik van elektrische verwarmingskabels of verwerkt in matten die onder de vloer zijn geïnstalleerd. Het is eenvoudiger en goedkoper om te installeren dan ingefreesde vloerverwarming.

• Ingefreesde vloerverwarming : in dit systeem worden buizen in de betonnen ondervloer gefreesd waar warm water door wordt geleid. Het is efficiënter in termen van energiegebruik en het is echter wel kostbaarder om te installeren dan elektrische vloerverwarming.

Geschikte vloeren

Zijn alle soorten vloeren geschikt voor vloerverarming? Nee, niet allemaal, er zijn veel soorten wél geschikt. Waar je echt op moet letten is of je nieuwe vloer bestaat uit materiaal dat die warmte goed geleidt. Je zit altijd goed wanneer je kiest uit de volgende vloeren:

• De populaire pvc-vloeren zijn niet alleen prachtig, onderhoudsvriendelijk en krasvast; ze gaan perfect hand in hand met vloerverwarming. Deze dunne vloeren laten de warmte van vloerverwarming makkelijk door.

• Vinyl en laminaat: deze kunststof vloerbedekkingen kunnen goed overweg met vloerverwarming en bieden een breed scala aan kleuren en patronen.

• Beton: uitstekend voor vloerverwarming, omdat beton de warmte lang vasthouden en geleidt.

• Tapijt ; dat had je niet gedacht he? Er zijn zeker tapijtsoorten die goed gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming. Hoe comfortabel wil je het hebben?

• Marmoleum en linoleum; deze duurzame materialen zijn ook geschikt voor vloerverwarming.

• Net als tegels en natuursteen; prima warmtegeleiders en ze houden de warmte lang vast, wat resulteert in gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte.

Kosten van vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type systeem, de grootte van de ruimte en welke soort vloer je kiest. Over het algemeen kunnen elektrische systemen goedkoper zijn in de installatie dan de watergedragen systemen. Wil je weten waar de kostenpost voor jouw specifieke situatie op uitkomt, bij Aanhuis.nl Deurningen weten ze er alles van! Profiteer van eerlijk advies, bakken inspiratie en kwalitatief de beste producten. Ook voor het inmeten en leggen van je nieuwe vloer met vloerverwarming ben je hier aan het juiste adres. Want het aanleggen van vloerverwarming laat je natuurlijk over aan echte vakmensen met jarenlange ervaring, daar ga je zelf niet mee lopen knoeien.

Aanleggen door vakmensen

Het aanleggen van vloerverwarming is geen doe-het-zelfproject voor de gemiddelde huiseigenaar. Het vereist professionele expertise om het systeem correct te ontwerpen, installeren en af te stemmen. Hier zijn enkele redenen waarom het aanleggen van vloerverwarming het beste aan vakmensen kan worden overgelaten:

• Nauwkeurige berekeningen: vakmensen voeren de warmteverliesberekeningen uit om het juiste formaat en de juiste plaatsing van het verwarmingssysteem te bepalen, wat essentieel is voor een efficiënte werking en langdurig plezier.

• Kwaliteitsmaterialen en installatie: professionals zorgen ervoor dat hoogwaardige materialen worden gebruikt en dat de installatie volgens de hoogste normen wordt uitgevoerd om lekkages of andere problemen te voorkomen.

• Aanpassing aan lokale bouwvoorschriften: vakmensen zijn op de hoogte van de lokale bouwvoorschriften en zorgen ervoor dat het vloerverwarmingssysteem aan alle wettelijke vereisten voldoet.

Kortom; vloerverwarming biedt comfortabele, gelijkmatige warmte en is een efficiënte verwarmingsoplossing. Het is belangrijk om de juiste vloer te kiezen en het aanleggen aan ervaren vakmensen over te laten om het beste resultaat te bereiken. De voordelen van vloerverwarming zijn op lange termijn de investering meer dan waard. Het zorgt niet alleen voor warme voeten, maar ook voor een warm hart in je huis. Waar wacht je nog op?

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Hengelo.

Aanmelden