Actueel

Nieuws

Ventilatoren: essentiële systemen in moderne gebouwen Lokaal nieuws donderdag 28 maart 2024

Ventilatoren: essentiële systemen in moderne gebouwen

Ventilatoren zijn essentiële systemen in moderne gebouwen die zorgen voor een gezonde en comfortabele leefomgeving. Ze zijn cruciaal voor het creëren van een optimaal binnenklimaat. Zo kunnen ze vervuilde lucht afvoeren en tegelijkertijd de temperatuur reguleren. In dit artikel zullen we het belang van ventilatoren bespreken en de verschillende soorten die worden gebruikt in gebouwen.

Waarom ventilatie essentieel is

Goede ventilatie is cruciaal voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Ventilatoren zorgen er immers voor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en verse lucht wordt aangevoerd, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd. Op deze wijze wordt de kans op gezondheidsproblemen verminderd. Bovendien helpen ventilatoren ook bij het reguleren van de temperatuur en vochtigheidsgraad in een gebouw. Dit zorgt weer voor een comfortabele leefomgeving.

Verschillende soorten ventilatoren

Er zijn verschillende soorten ventilatoren die worden gebruikt in moderne gebouwen, elk met hun eigen specifieke functie en toepassing. Eén van de meest voorkomende vormen van ventilatie is mechanische ventilatie . Hierbij worden ventilatoren gebruikt om lucht af te voeren en verse lucht aan te voeren. Dit systeem zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit constant wordt gehouden en dat er voldoende ventilatie is in het betreffende gebouw. 

 

Een andere vorm van ventilatie die men vaak kiest, is de dakventilator . Deze wordt geïnstalleerd op het dak van een gebouw en helpt bij het afvoeren van warme lucht en het reguleren van de temperatuur binnenin. Deze ventilator is met name handig in gebouwen waar veel warmte wordt gegenereerd, denk aan magazijnen en fabrieken. 

De voordelen van ventilatoren

Het gebruik van ventilatoren in moderne gebouwen biedt allerlei voordelen. Door te zorgen voor een goede ventilatie wordt de luchtkwaliteit verbeterd en worden gezondheidsproblemen zoals astma en allergieën verminderd. Daarnaast helpen ventilatoren ook bij het verlagen van de energierekening. Ze kunnen immers helpen bij het reguleren van de temperatuur en vochtigheid in een gebouw.

Het belang van goed onderhoud

Het is van belang om de ventilatoren goed te onderhouden. Alleen op deze wijze kun je optimaal profiteren van de voordelen ervan. Dit kun je doen door middel van regelmatig onderhoud en schoonmaak van de ventilatoren, wat ervoor zorgt dat ze optimaal blijven werken en zo wordt tegelijkertijd de luchtkwaliteit behouden in het gebouw. Tot slot kan slecht onderhouden ventilatieapparatuur zorgen voor storingen en gaan de ventilatoren korter mee.

VanWonen verkoopt 720 m2 horecaplint Lange Wemen in Hengelo Lokaal nieuws donderdag 21 maart 2024

VanWonen verkoopt 720 m2 horecaplint Lange Wemen in Hengelo

Horecaondernemer George ten Brummelhuis gaat investeren in de nieuwe horecawand Lange Wemen. Op 20 maart hebben Ten Brummelhuis en gebiedsontwikkelaar VanWonen hiervoor de handtekeningen gezet. Het nieuwe horecaplein tegenover het Stadhuis vormt straks het gezellige hart van de grootschalig getransformeerde binnenstad van Hengelo. In de horecawand komen twee unieke horecaformules die samen een extra toevoeging brengen aan het totale aanbod in Hengelo. De exploitanten worden binnenkort bekend gemaakt. Ten Brummelhuis werd geadviseerd door Boers Real Estate. 

Boven de horeca komen 39 energiezuinige huurappartementen, waarvan 31 sociale huurappartementen en 8 middenhuur appartementen. Ontwikkelaar VanWonen heeft deze appartementen onlangs verkocht aan woningcorporatie Welbions. De horecawand maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Lange Wemen. In Lange Wemen maakt het oude winkelcentrum Thiemsbrug in de toekomst plaats voor een nieuwe woonwijk, een nieuw winkelcentrum met appartementen en ondergronds parkeren. Lange Wemen wordt een groene en levendige toevoeging aan het centrum van Hengelo. In totaal komen in Lange Wemen 250 tot 300 woningen en 4.000 m2 aan commerciële ruimte. 

Gerard Gerrits, wethouder Binnenstad en Ruimtelijke Ordening, over de horecawand: “Ik ben ontzettend blij met weer een stap in de steeds mooier wordende binnenstad. Met de start van de bouw van de horecawand gaat een langgekoesterde wens in vervulling. En prachtig dat de Hengelose horecaondernemer George ten Brummelhuis daadkracht en ambitie toont om de horeca in de nieuwbouw tot een succes te maken.” 

Masterplan Lange Wemen
Voor het vervolg van Lange Wemen wordt gewerkt aan een Masterplan. Dit Masterplan bestaat uit een verdere uitwerking van de plannen met een stedenbouwkundige opzet, woonprogramma, ideeën voor de inrichting van het gebied en fasering en planning. VanWonen Directeur André ten Vergert is zichtbaar trots: “Met de ontwikkeling en realisatie van de horecawand zetten we de eerste belangrijke stap in de hele gebiedsontwikkeling van Lange Wemen. Hier komt een nieuw stukje binnenstad: duurzaam, energiezuinig én gezellig.” 

Start bouw omstreeks mei
Het gebouw is ontworpen door Koschuch Architects en voortgekomen uit de karakteristieken van de wederopbouwarchitectuur van Hengelo. De omgevingsvergunning is inmiddels verleend. Bouwbedrijf Trebbe is van plan met de bouw te starten omstreeks mei 2024. Jeroen Gietema, directeur bij Trebbe: “Ik ben er trots op dat Trebbe haar steentje mag bijdragen. Ik woon zelf in Hengelo dus is het extra leuk om te zien hoe deze stad nog mooier wordt.“ Ten Brummelhuis verwacht in oktober 2025 de zaak te kunnen openen. 
 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Hengelo.

Aanmelden